Monday, March 18, 2013

Malas

 بسم الله الرحمن الرحيم

Definisi malas : 1. tidak mahu berbuat apa-apa (bekerja dll), segan, lwn rajin: aku tidak mahu menolong orang yg ~ bekerja spt kamu ini; 2. tidak sudi, tidak suka, enggan, segan: kalau di tempat orang, jangan ~ bertanya; bermalas-malas duduk dgn tidak membuat sesuatu apa pun, duduk berehat-rehat, lengah: selepas makan, dia duduk di bawah pohon itu ~; memalaskan menjadikan malas: ia sengaja hendak ~ suaminya; kemalasan perihal malas: ia dicaci orang kerana ~nya; pemalasorang yg malas, penyegan: ia ~ dan penyegan tetapi penjudi.

okay piqa tahu mesti ramai yang skip baca sebab memang orang melayu, wahh term memang orang melayu tu macam melampau je. bila bab ilmu semua malas nak baca. syaitan dok bergayut dekat mata tapi kalau bab bab yang tak senonoh terbeliak je biji mata tu, sampai nak terkeluor anak mata.

Sebenarnya piqa tengah kena penyakit malas ni, nampak tak permainan dia? kemain cari definisi malas sebab nak tarbiyah diri sendiri. Malas nak makan, malas nak mandi, malas nak baca buku, malas nak masak, malas itu malas ini.

Syaitan dah menguasai badan dah ni,  Astaghfirullah.. Jadi hari ni piqa nak share kan doa untuk menghilangkan sifat malas. Jadi boleh jugak amalkan untuk diri sendiri lepas ni kalau dah  malas kuasa dua



3de362b.jpg


Allahuma innii a’uudzu bika minalhammi wal hazan wa a’uudzubika minal ’ajzi walkasali, wa a’uudzubika minal jubni wa bukhli, wa a’uudzu bika min gholabatiddaini wa qohrirrijaal.
“Ya Allah ya Tuhan kami, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada keluh kesah dan dukacita, aku berlindung kepada-Mu dari lemah kemahuan dan malas, aku berlindung kepada-Mu daripada sifat penakut dan kedekut, aku berlindung kepada-Mu daripada tekanan hutang dan kezaliman manusia.”
Okay Assalamualaikum


1 comment:

  1. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi www.asianbet77.com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
    - Bonus Mixparlay .
    - Bonus Tangkasnet setiap hari .
    - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : melasian77cs@gmail.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    asianbet77.com

    Download Disini

    ReplyDelete