Friday, February 15, 2013

Hall of fame


Assalamualaikum, aku mula menaip, aku mula membelakangi pandangan orang tentang aku. Sahabat pernah berkata '' Abaikan pandangan manusia,utamakan pandangan Allah s.w.t. '' Tentang buruknya bahasa aku menulis, mahupun menaip. Tentang tak logik setiap ayat ayat aku. Aku minat sastera, aku ada bakat atau takada bakat itu belakang kira. 


Ketika aku menaip, kau sedang bermain bola, kau sedang ketawa, kau sedang makan. Iya, setiap manusia ada waktu lapangnya sendiri. Jika sama maka hambar terasa. Bosan menemani. Maha pemurah lagi maha penyayang, Maha suci Allah menciptakan manusia pelbagai variasi. Berbeza beza bentuk, paras rupa, saling melengkapi, cukup mencukupi antara satu sama lain. 

Ada yang hebat menyanyi, ada yang pandai berkarya, ada yang power berkata kata, pung pang pung pang dia je yang betul pun ada juga. Ada yang terror merawat. Ada yang bijak bestari.

tapi

Kalau semua menjadi penyanyi yang hebat, siapa yang nak jadi peminat? kalau semua pandai berkarya siapa yang nak membaca karya? kalau semua power berkata kata, dimana saja boleh jadi dewan parlimen, kalau semua jadi doktor, siapa yang menjadi pesakit? Kalau semua manusia bijak bestari, semua kerja bagus, siapa yang mahu menjadi kuli? 

Kita diciptakan oleh Allah SWT. Setiap apa yang ada di bumi ini adalah di bawah pentadbiran Allah SWT hatta kita juga adalah sebahagian ciptaan-Nya yang melengkapi alam ini malah kita ni adalah sebaik baik kejadian. Dimana kita mempunyai akal dan hati. Iya saya tahu haiwan pun ada akal ada hati tapi yang membezakan kita dengan haiwan ialah ilmu dan itu juga sebab mengapa kita sebaik baik kejadian. 

Tak salah merasa syukur dengan kelebihan yang Allah kurniakan. Yang salahnya merasa kehebatan diri melebihi rasa hebatnya pada Allah SWT sedangkan kelebihan itu DIA yang berikan. Jangan pernah ada sikap bongkak dan sombong dalam diri ! Jangan.  


Kau rasa diri lemah tak berguna? Kalau tiada bakat menyanyi mungkin kau hebat memasak. Kau tidak pandai berkarya mungkin kau hebat mengira. Allah itu Maha Adil. Hargai diri sendiri. Bersyukur apa yang ada. Always be a first rate version of yourself and not a second rate version of someone else. Ucapkan Syukur, alhamdulillah. Jangan tertipu dengan mainan sandiwara dunia, popular, kaya hanya di dunia sementara. Carilah yang amalan untuk dunia yang kekal. 

Sekian sahaja dulu, mata sudah berpinar. Boleh dibilang berapa bintang kelihatan. Jaga diri. Salam sayang, syafiqah. 
2 comments:

 1. good sharing....jom singgah blog baru sy...hihi...motivasi-fariz.blogspot.com

  ReplyDelete
 2. Pengen yang lebih seru ...
  Ayo kunjungi www.asianbet77.com
  Buktikan sendiri ..

  Real Play = Real Money

  - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
  - Bonus Mixparlay .
  - Bonus Tangkasnet setiap hari .
  - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
  - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
  - Cash Back up to 10 % .
  - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

  Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
  - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
  - EMAIL : melasian77cs@gmail.com
  - WHATSAPP : +63 905 213 7234
  - WECHAT : asianbet_77
  - SMS CENTER : +63 905 209 8162
  - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

  Salam Admin ,
  asianbet77.com

  Download Disini

  ReplyDelete