Saturday, April 20, 2013

Eh, siapa kata kita tak boleh bercinta?

Cinta. Dikaitkan dengan lumrah manusia yang datang dari dalam jiwa. Itu fitrah, fitrah untuk mencintai, dicintai oleh orang lain tapi fitrah itu seeloknya dijaga agar tak menjadi fitnah. Sering kita dengar bahawa cinta antara lelaki dan perempuan ajnabi (bukan mahram)  itu akan halal selepas selesainya akad nikah. Ramai yang mengakuinya, namun ramai juga yang tidak mengendahkannya.

Baiklah, apa yang dimaksudkan dengan ajnabi? Ajnabi ialah orang asing iaitu yang bukan suaminya dan juga bukan mahramnya. Ikut kefahaman aku orang yang kita tak boleh tunjuk aurat kita dan good news, kita boleh kahwin dengan lelaki/perempuan ajnabi. hehehe.. 

Berputik perasaan cinta? tidak salah kerana ia adalah anugerah Allah. Kita kena peliranya daripada menjadi fitnah duniawi. Tanpa kita sedar kehadirannya akan membawa virus yang agak susah untuk dibasmi kalau tidak berjaga-jaga dari awal.

Aku sering tertanya-tanya, adakah dengan ber'couple' itu lengkaplah kebahagiaan kehidupan? Persoalan ini timbul apabila aku melihat ramai kawan-kawan terdekat ber'couple'. Wujud sebenarnya cinta, dah kalau 24/7 bersms, siang malam on the phone, bertweet, berchatting, ber apa lagi? Berdating. Ke mana halatuju hubungan tu? selain dari membazirkan duit mak bapak, duit loan belajar atau duit gaji? Jadi awak yakin dia tu jodoh awak? Persoalan ! Persoalan ini sering merogol minda aku tanpa ada noktah jawapannya. Astgahfirullahalazim, sebelum lalai baik balik ke pangkal jalan. Hidup aku penuh dengan pemerhatian, aku memerhati gerak geri orang, kalau aku bernasib baik dapat la jugak pengalaman. 

Kadang-kadang terdengar ramai lelaki mengatakan perempuan yang tidak melayan ajakan maksiat mereka itu sombong. Kenapa boleh berkata begitu? Apabila si perempuan tidak membalas teguran dan ajakan untuk 'berkenalan', itu bukannya sombong, tapi itu adalah untuk menjaga diri.

Lelaki lelaki di luar sana, jika awak nak ibu kepada anak-anak awak baik, maka jadikanlah diri awak baik dahulu. Jika awak ingin dihormati, hormatilah pasangan yang bakal awak nikahi terlebih dahulu.

"Perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji (pula), sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik (pula). Mereka itu bersih dari apa yang dituduhkan orang. Mereka memperoleh ampunan dan rezeki yang mulia (syurga)." (Surah an-Nur, ayat 26)

Hati aku lagi hancur pabila terpandang  rakan-rakan yang betudung labuh litup, malah ada juga yang sebilangannya berpudah tapi malangnya mengambil istilah 'couple islamik'.

'couple islamik' itu wujud? Bukankah 'couple' itu haram kerana mereka yang ber'couple' menjalinkan kasih sayang dengan bukan mahramnya tanpa ikatan yang halal? Bukankah mereka lebih berpengetahuan agama dan lebih mengerti akan perkara ini? Perbuatan yang boleh merosakkan nama baik muslimah yang lain; yang benar-benar menutup auratnya untuk menuju redha Ilahi. Bak kata pepatah Melayu, "Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga." 

Penting sangat ke ber'couple'? Kenapa ia berlaku? Adakah kerana hati kita kosong? Sedar tak pembaca termasuk diri ini, mengapa kadang-kadang hati kita terasa kosong? Bila hati rasa tidak tenang, bermuhasabah, fikir balik adakah kita sudah selesaikan tanggungjawab kepada Tuhan? Bila rasa susah hati, tanya pada diri adakah kita ada berhutang dengan sesiapa di luar sana? Bila hati terasa sedih, fikir balik pengorbanan apa yang kita tidak pernah buat dan apa pengorbanan orang lain terhadap kita.


Cara untuk mendapat ketenangan hati bukannya dengan mengadu kepada 'couple' kita, tapi dengan mengadu kepada Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang dan Maha Berkuasa, kekasih hati yang hakiki.
Kita  berdoa untuk orang lain (bukan hanya berdoa untuk diri sendiri sahaja). Melalui doa, hubungan kita dengan Allah akan menjadi lebih baik. Doa juga menjadi peringatan untuk diri sendiri supaya menjauhi kemungkaran di dunia ini untuk mendapat syurgaNya di sana. Siapa kata kita tak boleh bercinta? Cinta suci yang seharusnya kita garapkan dahulu ialah cinta kepada Allah, Rasulullah dan kedua ibu bapa, gapai cita cita dulu baru kejar cinta. Assalamualaikum. 
* ah aku otak stuck di sini, aku tak mampu nak menaip lagi. Maaf kalau takda isi entry yang ni. *

Friday, March 22, 2013

Ya Allah, mana satu yang terbaik untuk aku?



بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum 


Alhamdulillah ke hadrat ilahi, I passed with flying colours for my Sijil Pelajaran Malaysia.  ( gambar tu hiasan je. hihihi ) Alhamdulillah sekali lagi, aku boleh menyambung pelajaran dengan bidang yang aku sendiri tak pasti betul ke tidak itu yang aku pilih. Aku sendiri keliru nak pilih mana.

Bersepah IPTS offer, terbaru unit pengambilan pelajar kerjasama IPTA datang hantar surat untuk interview. Makin pening aku dibuatnya. Dilema sungguh. Sama ada nak teruskan dengan account ataupun ambik course lain.

Ya Allah, mana satu yang terbaik untuk aku? Dengan result aku, aku layak mohon UIA sains kemanusian, Uitm dip perakaunan, UTM dip sains komputer, Kptm tesl. Arghhhh. Dilemanya nak pilih course.

Nak kena fikir banyak kali jugak. Solat istikharah tak buat lagi. Lagi pun IPTA belum pun bukak sesi pengambilan pelajar. Taknak terlalu berharap, takut tak dapat tabahkan hati bila universiti yang diharapkan tak layak masuk. Arghh sudah. Boleh menangis tak berlagu nanti. 

Soalan : Ada sesiapa boleh bantu saya macam nak tahu minat kita ke arah mana? Plsssss



Menara gading !!!!!! Tunggu aku. InsyaAllah bukan setakat mahasiswa tapi mahasiswa mukmin yang pernah aku janjikan dulu. 

Tuesday, March 19, 2013

Pepias ubah saya



 بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah, Ya Allah, i thank you for everything. Allah knows best while we know not. 
I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
Further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank You with every breath I take.
( Kalau nak lebih feel, boleh lah pasang lagu Alhamdulillah by Maher zain )

Allah bukak mata aku untuk aku lebih kuat berusaha untuk kenal agama aku sendiri. Alhamdulillah, aku yang dulu begitu, kini begini, berkat doa ibu bapaku, berkat doa keluargaku, berkat doa sahabatku, berkat doa keluarga baruku, Pepias. 

Subhanallah, aku sendiri suka dengan perubahan aku, cara aku. Walaupun aku masih belum sempurna daripada pelbagai segi, tapi aku bersyukur masih ada insan yang sentiasa ada disisi untuk mengingatkan aku. Cara aku bercakap, cara aku berpakaian, cara aku di laman sesawang. Alhamdulillah aku terpilih. Terpilih untuk pergi ke program Pepias. Terpilih untuk menerima hidayah Allah yang sekian lama aku cari. 

Kalau dulu, asal pakai, terus keluar. Sekarang, 5 6 7 8 kali check depan cermin, apa yang tak kena cara aku berpakaian. Kalau dulu pergaulan lelaki dan wanita terlalu ketara, kini terkawal. Kalau dulu, belum tentu cukup solat 5 waktunya, kini Alhamdulillah. Kalau dulu, bercakap lepas atau pun menipu itu perkara biasa, kini serba tak kena hati ni terasa. 

Dan alhamdulillah, kawan kawan aku mula perasan akan perubahan aku dan aku lihat kebanyakkan mereka senang dengan perubahan aku dan masing masing ambil tempat untuk support aku, dan seperti biasa ada yang tidak suka dengan perubahan aku. Biasalah tu, bukan semua orang akan suka dengan setiap gerak geri kita mahupun perbuatan kita. Dugaan sentiasa akan datang untuk menjadikan kita lebih matang untuk menghadapi hari hari mendatang. ( nampak tak ayat dia macam banyak kata tambahan meng di situ, penulis tengah memerah otak sebenarnya fikir ayat bahasa melayu yang sesuai heee )



Hari ni 20/3. Maka esok result SPM keluar. Cepatnya masa berlalu. InsyaAllah, jika aku gagal kali ini, bukan pengakhiran jalan cerita hidup aku. Semoga aku masih diberi kesempatan untuk menyambungkan pelajaran. InsyaAllah. Doakan yang terbaik buat aku, dan para sahabat. Kejayaan milik kami. InsyaAllah.

Assalamualaikum. 









Monday, March 18, 2013

Malas

 بسم الله الرحمن الرحيم

Definisi malas : 1. tidak mahu berbuat apa-apa (bekerja dll), segan, lwn rajin: aku tidak mahu menolong orang yg ~ bekerja spt kamu ini; 2. tidak sudi, tidak suka, enggan, segan: kalau di tempat orang, jangan ~ bertanya; bermalas-malas duduk dgn tidak membuat sesuatu apa pun, duduk berehat-rehat, lengah: selepas makan, dia duduk di bawah pohon itu ~; memalaskan menjadikan malas: ia sengaja hendak ~ suaminya; kemalasan perihal malas: ia dicaci orang kerana ~nya; pemalasorang yg malas, penyegan: ia ~ dan penyegan tetapi penjudi.

okay piqa tahu mesti ramai yang skip baca sebab memang orang melayu, wahh term memang orang melayu tu macam melampau je. bila bab ilmu semua malas nak baca. syaitan dok bergayut dekat mata tapi kalau bab bab yang tak senonoh terbeliak je biji mata tu, sampai nak terkeluor anak mata.

Sebenarnya piqa tengah kena penyakit malas ni, nampak tak permainan dia? kemain cari definisi malas sebab nak tarbiyah diri sendiri. Malas nak makan, malas nak mandi, malas nak baca buku, malas nak masak, malas itu malas ini.

Syaitan dah menguasai badan dah ni,  Astaghfirullah.. Jadi hari ni piqa nak share kan doa untuk menghilangkan sifat malas. Jadi boleh jugak amalkan untuk diri sendiri lepas ni kalau dah  malas kuasa dua



3de362b.jpg


Allahuma innii a’uudzu bika minalhammi wal hazan wa a’uudzubika minal ’ajzi walkasali, wa a’uudzubika minal jubni wa bukhli, wa a’uudzu bika min gholabatiddaini wa qohrirrijaal.
“Ya Allah ya Tuhan kami, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada keluh kesah dan dukacita, aku berlindung kepada-Mu dari lemah kemahuan dan malas, aku berlindung kepada-Mu daripada sifat penakut dan kedekut, aku berlindung kepada-Mu daripada tekanan hutang dan kezaliman manusia.”
Okay Assalamualaikum


Friday, February 15, 2013

Hall of fame


Assalamualaikum, aku mula menaip, aku mula membelakangi pandangan orang tentang aku. Sahabat pernah berkata '' Abaikan pandangan manusia,utamakan pandangan Allah s.w.t. '' Tentang buruknya bahasa aku menulis, mahupun menaip. Tentang tak logik setiap ayat ayat aku. Aku minat sastera, aku ada bakat atau takada bakat itu belakang kira. 


Ketika aku menaip, kau sedang bermain bola, kau sedang ketawa, kau sedang makan. Iya, setiap manusia ada waktu lapangnya sendiri. Jika sama maka hambar terasa. Bosan menemani. Maha pemurah lagi maha penyayang, Maha suci Allah menciptakan manusia pelbagai variasi. Berbeza beza bentuk, paras rupa, saling melengkapi, cukup mencukupi antara satu sama lain. 

Ada yang hebat menyanyi, ada yang pandai berkarya, ada yang power berkata kata, pung pang pung pang dia je yang betul pun ada juga. Ada yang terror merawat. Ada yang bijak bestari.

tapi

Kalau semua menjadi penyanyi yang hebat, siapa yang nak jadi peminat? kalau semua pandai berkarya siapa yang nak membaca karya? kalau semua power berkata kata, dimana saja boleh jadi dewan parlimen, kalau semua jadi doktor, siapa yang menjadi pesakit? Kalau semua manusia bijak bestari, semua kerja bagus, siapa yang mahu menjadi kuli? 

Kita diciptakan oleh Allah SWT. Setiap apa yang ada di bumi ini adalah di bawah pentadbiran Allah SWT hatta kita juga adalah sebahagian ciptaan-Nya yang melengkapi alam ini malah kita ni adalah sebaik baik kejadian. Dimana kita mempunyai akal dan hati. Iya saya tahu haiwan pun ada akal ada hati tapi yang membezakan kita dengan haiwan ialah ilmu dan itu juga sebab mengapa kita sebaik baik kejadian. 

Tak salah merasa syukur dengan kelebihan yang Allah kurniakan. Yang salahnya merasa kehebatan diri melebihi rasa hebatnya pada Allah SWT sedangkan kelebihan itu DIA yang berikan. Jangan pernah ada sikap bongkak dan sombong dalam diri ! Jangan.  


Kau rasa diri lemah tak berguna? Kalau tiada bakat menyanyi mungkin kau hebat memasak. Kau tidak pandai berkarya mungkin kau hebat mengira. Allah itu Maha Adil. Hargai diri sendiri. Bersyukur apa yang ada. Always be a first rate version of yourself and not a second rate version of someone else. Ucapkan Syukur, alhamdulillah. Jangan tertipu dengan mainan sandiwara dunia, popular, kaya hanya di dunia sementara. Carilah yang amalan untuk dunia yang kekal. 

Sekian sahaja dulu, mata sudah berpinar. Boleh dibilang berapa bintang kelihatan. Jaga diri. Salam sayang, syafiqah. 




Thursday, February 14, 2013

Perkampungan Menara Gading 13

Assalamualaikum, amboi lamanya tak menaip blog, apa ayat seterusnya? em em bismillahirahmanirahim. 

MEMPERSEMBAHKAN

* go go go * sound effect kekonon abang olan ada kat depan masa tgh menaip ni



Mari kita kupas pasal banner atas ni. Pada 3 Feb, ayah saya diperkenalkan program ni oleh sahabat beliau yang juga ayah kepada bff saya, anis safirah. Lupa pulak dia team apa. Maka saya telah diPAKSA oleh ayah, amboi propanya, disuruh oleh ayah untuk join PMG 13 ni disebabkan '' duduk rumah pun bukan buat apa, besarkan badan je, pergi jelah dapat jugak ilmu '' kekonon masa tu kecik hati, merajuk almaklumlah anak sorang ni naluri dia kemain mengada ngada, rasa nak cubit cubit.

Maka saya pun taiplah nama, alamat, no phone, email ke kak Huda. Dan feedback positive diterima, maka saya pun semangat la, hari rabu dah packing barang. Ni acah acah akademi fantasia ni, bawak beg roda, isi dalam jangan cerita, macam nak pindah rumah pun ada. Hari silih berganti, amboi ayat, ini semua poyo. Tiba lah hari jumaat, Hulu Langat ke Serdang bukannya jauh, lalu je highway kajang ke simpang balak tu. 

Sampai je dekat kolej 17, amboi sebenarnya saya mencari khemah, tapi takada khemah. Kita yo yo o ingat tidur dalam khemah. Daftar, em em apasal nama saya ada dua? Ni nak kena bayar RM 100 ke apa ni. Ekekekeke. Okay check in bilik. Hari pertama je, dari petang sampai ke pukul 12.30 tak mandi dan hari pertama tu jugak la allergic eden datang menyerang. Ni cuba tanya akak2 medic ( panggilan utk akak2 yg pgg kotak first aid tu ) Dari hari pertama sampai hari terakhir muka ni la dok mengadu '' akak, tangan gatal '' hihihihi * k gelak sambil minum natura, abaikan expired date. *

Hari pertama masuk DKU, masuk masuk je abang Umar dengan abang Hani. amboi kemain abang hani, maksud saya abang paan dah membebel bebel dekat depan. Sikit sikit tutup mata, sikit sikit tutup mata. Tak percaya? Jom tengok bukti. Saya ada alibi. Ekekeke




Errrr yang ni tak pasti la tutup mata ke ambik kesempatan tidur ni. 
Tutup mata sebab akak akak dan abang abang nak tampal nama group dekat belakang. Itu le sebab utama tutup mata. Semua sekali ada 14 kumpulan dengan nama U masing masing. Dan saya dari kumpulan

amboi poyonya letak gambo sendiri
AL - AZHAR



Mari saya perkenalkan ahli ahli Al - Azhar. Kak Fasi kami yang tercinta, kak Khaulah, sahabat tersayang Ana, Sabrina, Ayuni, Nadiah, Nana, Shida, Fazz, Inspector Hakim, Ustaz Luqman dan Ir Azmy. 

Dah dengar kita orang punya tagline kan? Em em semangat tak semangat ? Amboi ni nak cerita masa le tour campus dalam erti kata lain explorace la. Mula mula jangan cerita kelam kabut sangat. Satu ruyung pun tak pergi lagi sbb semua group dah pergi dulu. Lepas tu kita orang dah semangat balik. Semua check point kita orang pergi sebelum pukul 6. Gempak tak? Gempak kan. Kak Khaulah yang demam pun terus sihat lepas join lari lari. Okay malas nak menaip dah. Mari tengok gambar.

Akak akak abang abang Fasi seramai 20 orang

menjaga adik adik seramai. Tengok gambar, agak agak berapa orang. Ramaikan.

Akhir kata, terima kasih buat tenaga kerja, akak akak abang abang, err thanks abang umar sebab bagi natura yg em em. Taknak cakap, faham faham sendiri. Buat sahabat, terima kasih sebab bawak saya masuk PMG 13. Kalau tak saya sendiri pun masih hanyut. Buat sahabat PMG, ini bukan berakhirnya sesuatu ukhuwah ini baru permulaan. Jumpa anda di masa akan datang. Mana tau tahun depan punya PMG muka kita yang ada dekat sana. Amin. * nyanyi lagu PMG * 

p/s : nak masukkan video tapi nak kena convert, malas le pulak. Sikap malas ni kena buang ni. Nak masukkan gambar pulak, yang baca entry ni pun warga PMG13 boleh tgk sendiri dekat fb kan. hiks. Assalamualaikum.

Thursday, November 1, 2012

Two days before SPM

Assalamualaikum :)

Dup dap dup dap. I finally realized the reality of SPM coming soon. I always thought
then I found out today's date. I don't have enough time to open the text book and read all the sentences. I just go with my cute note, duhh cute sangat. Hahaha. 

People ask me '' Can you get straight A's for this exam ? '' I wish. InsyaAllah I can. My target is 5A and the rest is just pass. So can i get straight A's? Hahahaha. You will find out later. Yup in march next year I guess.